Sunday, 15 November 2015

Lahirnya Amanah

Assalammualaikum..

Lama berdiam diri bukan sbb kehabisan idea.. tapi sbb menguruskan diri utk bersedia sepenuh jiwa dan kekuatan melahirkan amanah Allah yg satu ini utk kami..

Tarikh 8 Nov, pada pukul 3ptg selamat melahirkan buah hati dr syurga ini..Alhamdulillah bersyukur atas kurniaan..

Pukul 6ptg, tanda turun tapi takde sakit lnsung..sempat lagi mandi bersih2 lg. trun naik tangga mcm biasa. tak bagitau pun sesapa kelua tanda. sbb bole terlupa. ehh teringat semula bila beby kicking..trus call mak dn suami sbbnya suami dlm perjlnan dr melaka ke joho.. sy di rumah mak.

Semua gelabah, smpaikan jiran yg dtg mmbantu.. selepas suami balik sehingga 4 pagi terjaga rasa nak terkencing. bgun seperti biasa tapi seakan berat lak kalini smpai suami papahkan. satu langkah trun katil pup! air ketuban pecah.. mencurah.. ouhh trus ke hospotal.. ingat dah nak gesa bersalin.. rupanya tak lagi.. org tua kata kembar air aje..

Semasa sampai hospital, bukaan cuma 2.. Ditukar baju dn warded..hmm menunggu punya tunggu bukaan dia wad antara pengalaman paling menyakitkan..Melihat semua patients lain pun sama mengaduh beristighfar menahan kesakitan contraction bukaan..Bagi sy, jika lelaki/suami ingin berkongsi rasa sakit isteri, bole try pilih waktu sakit contraction ni..confirm shuben berguling2 tak tentu arah..Subhannallahh..kuatnya kita wanita yg Allah jadikan..

Dn contraction berlaku smpai ke 12tghari..ingatkan jugak bukaan sudah mencecah 8..sbb keadaan sakit tu Tuhan je yg tau..bila dibawa utk cek cuma 5. stroller ditolak dn dibawak masuk dlm labour room.Menahan lg sehingga pkul 2lbeh nurse terpaksa membantu membuka jalan.

Push pertama hampir kehabisan tenaga krn hb yg low dan tak berselera mkn.(jd bakal ibu2 bersedia lah..mkn wlaupun sedang sakit..semua utk anakmu).. ok smbung.. sayup2 dengar suara nurse ckp anak dah kekurangan oksigen sbb kepala nya disaluran servik. cuma kena push lebih sedikit. sekuat hati dn akhirnya selamat..takde ape yg mampu terucap bila nurse letak didada.anak biru.. menitik air mata.. lambat sedikit mungkin x bjumpa.. kuasa Allah..Terima Kasih anakku..mama akan jaga kamu spt nyawaku sepanjang hayatku.. 3.3kilo, boy dan Aisy Zayyad..mama papa sayang aisy ;)


No comments:

Post a Comment