Saturday, 25 July 2015

Syawal 1st, 2cd

Assalammualaikum..

Sudah hari ke 10 kita berhari raya.. tapi ada org still kebabom beraya sakan walaupun dah start bekerja semula. Raya sebulan kan hehe. Bagi sy pulak janji dapat beraya dengan family dah ckup.

Berkenaan dengan raya, tahun ni Sambutan Aidilfitri kali pertama selama bergelar isteri dan bakal ibu. Oleh krn kali pertama, so rasa culture shock tak dpt beraya salam cium mak abah sdri dipagi raya sbb mengikut giliran belah lelaki dulu. Hehehh tu ler yg pahit skit bila dah berkahwing ni, ada giliran pulak tu.. terpaksa la redho sbb nanti x adil pulak bg suami.

So, Raya 1st di Melaka, Masjid Tanah. Alkisahnya dengar2 cerita dr semua.. mbuatkan sikit rasa hampa sbb raya belah suami tak semeriah riuh rendah kuntau belah fmily sy. Dlm hati dok pikir best ke tak, best ke x ek...hmm

Tapi Alhamdulillah, mungkin zaman berubah. Dan terlihat la sedikit perubahan drpd dlu. Kalau dr cerita, tiap pagi pergi ke rumah nenek dn mkn dan balik tidur. tanpa mercun bunga api, mknn yg byk. Tapi bila raya pertama dengan suami dikira not bad. Byk perubahan.. Bangun pagi kerumah nenek dan beraya dibyk rumah saudara dgn pelbagai juadah baru.

Ketupat Periuk kera, pertama kali dpt merasa. sedap seperti ketupat palas tapi lebih berlemak, lembut dn masin sedikit.

Dan pagi raya berbeza dr penceritaan raya lepas mungkin disebabkan ada sesi bersalaman mintak maaf sorg demi sorg. (ni sama mcm family sy..baru la raya rare nanges2)hihi..dan sesi bergambar..




2nd Syawal, beraya di rumah saudara. Makan mkn mkn hehe.. tiap taun raya rare sbb dpt mkn byk.. fmily belah suami jenis x mkn byk..sbb tu agak sedih bila raya taun ni jauh dgn keluarga sdri.. tp wow not bad bila dah rasa sdri.. saudara mara belah suami msak sedap2..jadi dpt la feel raya sebenar..! hehe



No comments:

Post a Comment